Photobucket
Dream High
click on the dropdown menu to navigate through this blog

Photobucket
cik teddy vs bingkai gambar
Wednesday, June 13, 2012 ★ 11:14 AM │ (0) comment here
salam.
haiyaa manyak susah woo mahu jadi itu apa nama penipu@liar@fraud ha tu masuk dalam lift corporate veil
oh ho tetibe sudah dimasukkan company law.


suke sgt kenekan besday girlz si dua dara pingitan ni.  eh2..sorang sudah dicop (cik pah)..sorang lagi single katenye.  tapi kalau ade anak datin boleh la isi form untuk pilihan " imam" die ( cik win)

ade tepong ats tudong tu cik pah. yang si pink pulak cik win


ini je mampu. kemahiran seni lukis kembali diasah.hasil 3 dari tangan yang cantek.kuang3
cik teddy?  alah teddy je pon hilang cik pah bukan si pemberi teddy yang hilang ( tadi kt sutera indah banjir sekejap) 


bingkai ? cik win2..kelakar. sambil lipat kain pon pikiran mu pkir kemane peginya frame cantek kamu tu.
cik lee, cik q, cik ecah (penghulu balang)
cik mira @ eja
sangat letih kot kitorang nak memikirkan cara selamat untuk  bagi serperais

Labels:


Photobucket
modal cinta
Monday, April 30, 2012 ★ 11:18 AM │ (0) comment here
hai cinta pon berduit ke? eh tak setuju2.  cq pon pelik kenape nak buat tajuk camni.  tapi bile pikir balik, bile tengok keadaan sekeliling tengok kengkawan dah berpuluh puloh ringgit dah pon or mungkin sampai beratus dah menghabiskan wang mereka ke jalan cinta


makin suspen je kan.
oke cube kite sesame pikir contohnye bil telefon
kalau dulu single bajet kredit memang sangat jimat dan tak keterlaluan cq cakap kalau sehari tu bape sen sangat je kredit kurang dari account balance.


tapi..
bile dah bercinta ni.  pantang sehari tak bergayut.  sumpah takboleh.  diri tu rase sentiase je nak bercakap, nak bermanje, apeapejelah yang sewaktu dengannya.  kalau 5 ringgit boleh sehari habis (pengalaman menjual topup)heheehe.. sampai dah dapat detect sape selalu beli topup pada cq.


apekate. kalau bil telefon tu kite tukar kepada saling berutus surat.  wah sweetnyee.  surat tu bukanlah nak pakai burung merpati. gunelah pos laju ke kan....haha


birthday.  pantang je tibenye waktu ulang tahun kelahiran si kekasih,  dalam pikiran tu dah sebulan awal dah duk pikir nak beli ape ek.  nak beli tu die dah ade, nak ku beli ni, die baru je beli.  heii.pening3


apekata, hadiah tu kite kumpol2 dulu sampai lah hari die sah bergelah pasangan nikah kita.  in case kalau tetibe clash dengan die.  kamu tak menyesal pon, hadiah tu kamu beri jelah pada kekasih baru tu (untung3)


duit minyak belum kira lagi.  buatnye lah kan sikekasih tu jauh dari kite.  nak taknak die dah rindu, ape boleh buat lautan sanggup direnangi inikan pula si kekasih hati.  ape pikir lagi, start enjin jalan.  duet poket ade ke tu?  


apelah salahnye.  kamu naek jelah pengangkutan awam. KTM ke.jem pon tidak,  kemalangan kurang berlaku.  jalan masuk simpang mane pon dah takyah pikir dah.  tambang pon murah. ha kenape susah2. dapat beborak lagi tu...


belanja makan
ini memang cq suke.  kesian si lelaki, mungkin taknak jatuh air muke die, die pon merelakan jelah duet poketnye untuk belanja si kekasih.  niat memang nak belanje.  sudahnye, balik je dari dating, mule berkire-kire. aduh. duet aku dah banyak kurang dah ni. 


masa
inilah paling berharge. tapi kite salah gunekan dengan betol. berharge tak bererti kite menghargai masa tu dengan spend mase sebanyak2nye dengan si kekasih.  lebih baik kamu cukupkan ilmu mane yang kurang. agama contohnye. kekadang kite terlepas pandangkan.solat memang dah cukup. tapi yang membezakan kamu dengan yang lain. adelah pengetahu
hehehe.ann.  dunai pon dah ibarat nenek yaang dah bongkok tiga.  bile mase lagi nak gune mase yang ade ke arah kebaikan.  kan bagus.,nanti sesame boleh berpimpin tangan ke syurga.



memang perkare ni mungkin nampak remeh. tapi dari perkare sekecil-kecil nilah yang membuatkan kamu lambat bernikah.  yelah duet da banyak habis ke situ.  same2 pikirkan.  

Labels:


Photobucket
tidak semudah itu
Thursday, April 26, 2012 ★ 9:29 AM │ (0) comment here





buktikan sayang kamu dengan perbuatan bukan percakapan ' i luv u'


pasti amat kecewa bila si gadis terima pesanan bahawa 'saya tak perlu hubungan sebelum menikah'..oke, begini. korang cube bayangkan bile perbuatan nye memang tak same dengan percakapan nye..tolonglah, kalau kamu si lelaki belum bersedia, takde matlamat nak memiliki si gadis tu, jangan sesekali nak cube try and error dengan si gadis ye. oke, cq sendiri berani kata,  perempuan memang mudah tercair dengan perkataan sayang kamu tu wahai lelaki.  jadi,                                                        

                                                 

Wahbah Zuhaili pula mengatakan bahawa pinangan (khitbah­) adalah pernyataan seorang lelaki kepada seorang perempuan bahawasanya ia ingin menikahinya, baik langsung kepada perempuan tersebut maupun kepada walinya. Penyampaian maksud ini boleh secara langsung ataupun dengan perwakilan wali.lihat, bile lelaki dah terluah isi hati nya pada si gadis tu, nak ikut fiqh memang lah dah dikira bertunang.  tapi normal, adat sekarang pulak terlebih dari yang fiqh nye kan.  

oke, kisah ni pulak tentang si gadis ni.  die keliru dengan diri nya.  begini, die 
terpikir pasangan belum nikahnye tidak setaraf dengan pendidikan gadis tadi.baiklah,  dulu cq ade tertonton halaqah. ustaz tu kate camni,  biarlah setinggi mane pon gadis tu belajar, tapi gadis tu kene ingat bile kamu masuk je ke rumah, ketua kamu adalh suami kamu.  belajar lah setinggi mane pon, isteri tetap jatuh tempat kedua bile masuk je di rumah.  jadi, ape nak dibanggakan,. ha, tapi janganla lelaki tu nak mengikis duet isteri kamu,  haram duet isteri bile diguna oleh suami tanpa keizinan isteri.



seterusnye pulak pasal ni.  perkara ni memang kekadang lelaki terlepas pandang.  sibuk duk mengahapal lafaz akuterimanikahnya.........pastu abih je akad. langsung tak hingat dunia dah. solat nikah tah kemane. ohh cik cik abang due rakaat je bang. bukan 20 rakaat. ke belum hapal niatnye.ni niatnye         
     

      

 “Usolli sunnatal ‘ursi rak’ataini lillahi Ta’ala. AllahuAkbar”                                         rakaat pertama: Membaca surah Al-Faatihah dan surah Al-Kafiruun          

rakaat kedua    :   Membaca surah Al-Faatihah dan surah Al-Ikhlas                   


perkahwinan menuntut kite sentiasa mengenali pasangan setiap hari

kisah lain.  naik menyampah bile si lelaki duk sibuk nak merendah2 kan kami kaum wanita.  kamu tak patut kate alahai perempuan sekarang bile pendidikan tinggi, kene lagi lah tinggi hantarannye.  kolotnye pemkiran camtu.  kamu sape nak menyamakan nilai matawang dan harta benda.  ingat ye. even setinggi mane pun hantaran atau mas kahwin diberikan pada wanita tu, tak kan tercalar sedikit pon kesempurnaan keperibadian wanita. dan serendah mane pon hantaran atau mas kahwin tu sedikit pon tak mungkin dapat mencacat cela kan akhlak wanita tu


Labels:


Photobucket
crying in my heart
Sunday, February 12, 2012 ★ 9:18 AM │ (0) comment here
                                         ALLAH…….I Cry Out To You…… Because I Am Weak.

Photobucket
3 gadis
Friday, February 10, 2012 ★ 8:48 AM │ (1) comment here
ya RABBI seandainye silaturahim ini pembakar semangatku. kekalkanlah

ya ALLAH jika ukhuwah ini terbaik panjangkanlah


Labels:


Photobucket
~honeymoon di mekah dan madinah~
Thursday, February 2, 2012 ★ 8:29 AM │ (1) comment here


Cik qaseh, cik qaseh! Impian cq ape die. Cik cahaya berseloroh. InsyaALLAH cq nk ke mekah. Nak g umrah.  Cik ecah pulak? Of cozla nak ke sane jugak lagi ( cik ecah ni mmg nak pergi lagi walaupon da penah pegi. Orang kate sesape yang da pernah menjejaki ke tanah suci. Pasti jiwanya akan terasa rindu untuk ke sana lagi.

***
“Saye insyaALLAH nak g kerjakan umrah tak lame lagi,”cik cahaya kata. Saye baru je pegi khusus umrah minggu lepas..korang nak tahu saye siap bawak buku financial management lagi mase g khusus tu. (time final exam kitorang mase tu )
***
Apaaaa??? Skrip yang memang tidak dirancang bermula. Cq n ecah terkejut “kucing” bile cik cahaya nak ke sane.  Mulelah sesi touching pastu.  Alaa…sampai hati tak bagitahu kitorang kan ( tapi takla sesedih azlin dan sofea dalam cite pelangi kasih tu kan)
Seronoknye. Alhamdulillah khabar gembira kami terima dari kawan baek kitorang.  Beruntung die kan. Mendapat panggilan kedua dari ALLAH. SYUKUR!!

Mak cq tanye. Ko nak tak tak ikut mak n ayah g mekah?nanti mak belanje.  Wah mak. Betol ke ni??
Cq pun memang tak piker panjang dah. Mesti pergi punye!!
Then, cq terus tanye kawan. Kebetulan ayah die memang uruskan haji n umrah.  Ha, kebetulan memang die nak pergi umrah 10 jun 2011.  ha…2minggu lagi?? Ha..kelam kabut la cq dengan mak ayah. Nak setel passport, anta borang, ambil gambar, dan yang paling penting persediaan untuk nak ke sana. Of coz ilmu. Sempatla kami diajar oleh ayah kawan tadi. Pakcik tu dating umah kami.  Syukur die sanggup nak ajar kami anak beranak.  Tapi pakcik tu ajar cq je dulu.  Die kate ko nanti kene aja mak ayah ko.  Oke saye sahut cabaran tu pakcik.

***
Begitu teratur setiap ilmu yang diberi. Siap praktikal lagi. Paraktikal nye camni. Pakcik tu anggap meja empat segi kat dalam umah kami tu kaabah.  Die mule la tunjuk kat cq care sebenar.  Pastu die suruh cq pulak buat.  Amek kau..time tu jugak kene..mase tu tak piker malu dah.  Bende ni takboleh memaen. Kene series, takut salah .  Alhamdulillah even agak pening jugak. siap pakcik tu suruh cq  bayangkan kat sini sudut nak mule tawaf.  Setiap sudut kaabah ade bacaannye.  Tak cukup lagi cq pun search lah ke tenet. Tengok cane praktikal sebenar ketika bertawaf.  Alhamdulillah syukur ALLAH mudahkan. Ayah cq pulak pening cane nak pakai ihram. Then ape lagi.  Segalanya di hujung jari. U-tube lah jawapannya.  Mudahkan it sekarang. 

 

                                                                              ***

10 jun kami bertolak.  Banyak doa di pesan dari sahabat di Malaysia. Ade yang mintak temukan jodoh. Ade yang mintak dikurniakan zuriat. Ade yang mintak perkahwinan bhgia dunie akhirat. Cq cube ingat sume doa kalian. 

madinah

***
Hari pertama. Jam 2lebih pagi waktu madinah kami sampai.  Usai kami check in. kami siap untuk ke masjid nabawi. Excited rasenye nak jenguk masjid yang selame tengok kat tb je. MASJID NABAWI.  Tersentuh hati, tatkala cq keluar je dari pintu hotel tu. Cq terkejut dengan budaya masyarakat arab sane.  Bergegas, berkejar sume ade bile mereka dengar je azan subuh. Kalau kat Malaysia??

***
Masjid nabawi ni boleh tahan jugak kawalannye.  Bagi wanita kene beratur panjang b4 nak masuk ke dalam masjid tu.  Mungkin kalau datang awal tak beratur camni.  Siap penjaga pintu tu cek, raba satu badan. Sedikit info. Kalau nak masuk masjid nabawi ni diorang tak bagi bawak kamera pon. Maybe mereka nak jaga privacy masjid tu kot. Tapi ade je orang yang bawak.  Termasukla cq.  Hehehe.

***
Empat hari di madinah.  Kalian nak tahu. Suhu kat sane sangat panas mase tu.  40’c rasenye. Kalau taksilap cq lah.  Abes bibir kering. Pecah.  We back to hikmah.  Mungkin ALLAH sengaja beri cuaca panas agar umatnye tak sia sia waktu dengan bercakap perkare tak elok kan. 
Waktu zohor tibe. Terasa lemahnye diri. Ibarat matahari sejengkal je. Cuaca ya rabbi. Rasenye kalau berkaki ayam. Memang la abes kaki melecur . Tapi tidak. Cq kene sedar kat padang mahsyar nanti lagi pulak panasnye.  Baru panas camtu cq tak tahan ni kan pulak di padang masyar nanti..tapi nak tahu masuk je ke masjid. Cq n mak terus je minum air zamzam. Terase hilang panas yang kami rase tadi.  KebesaranMU ya ALLAH!!
nampak tak orang beratur tu??tula pintu wanita nak masuk masjid nabawi

***
RAUDHAH kami lawati. Alhamdulillah 4kali kali kami lawat. Sempat kami berdoa dan solat sunat.  Ya ALLAH begitu kagum cq lihat kesungguhan setiap inci umat yang berada dalam raudhah tu.  Sebelum masuk kene beratur. Ni bukan beratur lagi dah. Da duduk dah.  Ramai sangat.  Ruang tunggu besar, tapi ruangan raudah hanye kecil je ruangannye.  Disitulah adenye maqam nabi s.aw. dan sebelah nye maqam puterinya Fatimah.  Kat raudah tu ade penjage jugak.  Ramai betul penjaga.  Yang rase bestnye bile tibe je giliran kami orang Malaysia masuk ke raudhah. Penjage tu punye la lembut bagi arahan. Die cakap camni..macuk ibuk, macuk ibuk…hehe. Kelakar je.  Setahu nye.  Penjaga ni agar kasar sikit bile giliran orang iran nak masuk.  See..kita orang Malaysia terkenal dengan sikap lemah lembut.  Kalau nak tahu masyarakt arab sane lebih gemar amik orang gaji orang Indonesia ataupun Malaysia.  Masuk je ruanga raudah.  Dalam keadaan orang berebut-rebut cq, mak n jemaah lain berdoa n solat sunat jugak dalam tu.  Ade tu sampai cq terpisah dengan mak.  YaALLAH berdebar n takut cq.  Cq berdoa mase tu biar ALLAH pertemukan cq dgn mak.  Alhamdulillah syukur bile tengok tak lame tu cq nampak mak.
cakap la apepon. Hatta terdetik di hati nak apeape.  Taklame tu memangla dapat.  Buktinye mase tu cq tetibe je ase nak makan daging. Ha dan2 time tu jugak ade pulak dalam buffet tu  daging. Hihi. Rezeki. 
~lain2~
….”mengeteh” dengan mak ayah di hotel….
…”sempat berjumpa dengan “sahabat” kat depan perkuburan baqi'. Then bawak jumpe mak ayah.
…beli cermin mate itam harge 10 riyal..panas kan..hehe.kelakar nye mak pun nak beli jugak. Comey je mak pakai spek itam.
..lawat masjid quba’ n solat disitu.
..ziarah ke ladang kurma n beli buah tangan sikit. Siap ade teh kurma percuma lagi.  Tapi mak ayh je rase. Cq tak..waa..rugi je.

nampak tong putih tu.ha tula tong air zam2.
Mekah.

Cuace berbeza sekali di mekah.  Sejuk je.  Hostel kami agak jauh sikit dengan masjidil haram..kami tak kesah asalkan dapt solat kat situ.
Kami meneruskan ibadat dan rukun umrah agar umrah kami yang wajib dapat disempurnakan.  Selesai je masuk kan beg ke bilk.  Kami terus ke ruang bawah untuk kerjakan rukun- rukun umrah tadi.  Subhanallah. Besar sungguh masjidil haram..ade 99 pintu tak silap.  Memang sesat kalau tak ingat mase pintu kite masuk tadi.
pintu utama untuk masuk ke masjidil haram

***
Kaabah yang selame ni tengok dalam gambar. Akhirnye betul2 di depan mate.  Sume umat khusyuk beribadat.  Lepas je tawaf kami solat sunat tawaf.  Kebetulan waktu tu tengahari.. cq da pikr da. Mesti panas waktu nak sujud nanti. tengok ruangan solat untuk wanita dah penuh, so teruskan jelah di atas simen je.  Piker panas. Rupenye ya arabbi sangat sejuk.  Memang tak jangka!! Ingat lagi mase
Waktu sa’i..memang cq n mak ayah betul2 memahami perjuangan siti hajar. Subhanallah. Baru terase penatnye. Lemahnye diri cq rase mase tu.  Baru ibadat buat sikit da mengeluh.  Tetap teruskan sehingga habes rukun umrah. Umrah pertama umrah yang wajib. Lepastu sesape yang umrah sebanyak 7 kali da dikire satu haji.

***

Sempat jugak kami melawat ladang unta. Susu unta memang baek untuk kesihatan.  Sedap susunye. Lepas je peniaga tu perah susu unta. Kami pon ape lagi beli lah. 5 riyal je sebotol. Rasenye suam je.  Rase lemak sikit. 
beli je.terus minum kat situ jugak
 

***
disebabkan ruangan solat dah dipenuhi orang iran yang berbaju itam tu. cq dengan mak ayah solat sunat di atas simen.nampak panas tapi sejuk. even tengahari.
Tak jugak lepaskan peluang pergi ke jabal rahmah.  Haa.. kat sini cq memang takleh lupe.  Sempat jugak bergaduh dengan mamat arab sane.  Nak tahu kenape? Naek je ke jabal rahmah tadi. Kami lalu tangga. Tak sampai lg puncak jabal tu, si mamat arab tu saje suruh ayah cq beli serban die jual, siap letak serban tu atas kepala ayah cq. Nak bagi marker pen die. Then die nak amek gambar.  Pesanan cq.  Jangan terpedaya tau kalau ade orang macam tu.. nanti die suruh kite beli secara paksaan.  Macam markerpen tadi.. kan biase ade orang nak tulis name kt batu di puncak jabal rahmah tu..ape lagi si mamat arab tu piker cq taktahu. Kesimpulannye. Serban+marker+amek gambar=beratus riyal kene bayar.  Tap cq bergaduh dengan si mamat tadi..siap mamat tadi bengang die tolak tangan cq..menggigil cq mase tu.. tapi entah mane datangnye berani tadi..cq tetap halang jugak mamat tadi nak amek gambar ayah pakai serban yang di pakse pakai tadi..marker pen die cq campak ke bawah..geram2..so duet ayah selamat.hehe..bukan ape cq sendiri dah ade kamera kenapa nak gune kamera die pulak.  Then. Cq n mak ayh berdoa di jabal tadi pastu cepat turun.  Kat ruangan tangga tu penuh dengan orang kudung minta sedekah.  Mase tu cq memang niat sangat nak tahu betul ke diorang ni betul2 tak de tangan. Ya ALLAH Cq turun je ternampak sorang budak kecik ni die masukkan tangan dalam baju. Look real kudung tapi sebenanye tak..mungkin budak tu kene upah kan..macam2…mungkin tak sume peminta sedekah camtu. Tapi hati2!!

~lain2~                                                              
…..cq punye duet kene seluk (dicuri)..sebaek ic tak bawak n duet pon tak banyak…
…..lucunye ayah nye selipar hilang.terpakse beli baru..hostel pon terlupe kat mane..lepas ayah istighfar baru terjumpe..
...mase sai' cq terpisah dengan ayah waktu ayah kene berlari2 anak (wanita tak wajib)
sekarang hotel yang tinggi tu dah dirobohkan



~ketahuilah sebaik- baik pengembaraan adalah berkembara di due tempat iaitu mekah dan madinah~

Labels:


Photobucket
panggilan ke2
Wednesday, February 1, 2012 ★ 7:27 AM │ (0) comment here
sebenarnye kite ade 3 panggilan dari ALLAH....
satu..panggilan azan.
due.pangggilan menjadi tetamu ALLAH
tiga.panggilan.ALLAH menjemput kite kembali kepadanya.

full story will be share tomorrow.

Labels:


Photobucket
green light
Tuesday, January 31, 2012 ★ 9:43 AM │ (1) comment here
assalamulaikum.tak jawab dosa.

dalam tiga lampu isyarat. kenape la cq hanye pilih satu je.GREEN LIGHT.hurm..
 derama yang diceritakan seterusnye ni.mungkin tiade kene mengena untuk sesape yang telah berpindah ke rumah batu due ataupun masih bernafas di dunia ni.

copek jalan!

scene 1
"engko da ade "kawan" lum?? opss.selalu je si bonda tanye kat si dara.herm.si dara sudah kebuntuan nak menjawab soklan tu. rasenye lagi susah dari question muet (takhabishabis muet)


malu nak jwab

scene 2
"die ade mesej engko tak??kali ni si ayah pulak tanye soklan yang lain tapi same maksudnye.  si dara kebingungan lagi.  then si ayah kate kalau die yang masuk minang ko ayh terime je.haaaaaa?????/


pilh lah yang beragama.tapi bukan sekadar ade agama je ye!


                                                  ...........walauapepon...........

cepat ke lambat jodoh tu datang kite kene terima. percayalah jodoh kite dah ditetapkan.
...jangan dirisaukan dengan janji ALLAH yg pasti
...jangan jeles bile tengok kawan2 bahagia dengan kekasih mereka.
...jangan mudah terpedaya dengan text msj dari si lelaki yang"caring" dengan kamu tanpa bersebab.
...jangan lupe jaga hati kamu agar tak disakiti lagi.
...jangan lupe bersyukur di atas ke "break" an kamu kerana HE know best for us
...jangan lupe persiapkan diri sebelum memikul tanggungjawab nanti
...jangan lupe memohon doa agar ditemukan jodoh yang baek.

pesanan penaja.dari cq.fullstop.


Photobucket
mesej dari tersayang!
Wednesday, October 12, 2011 ★ 3:38 AM │ (3) comment here

mesej untuk diri sendiri dulu lah:

get ready cik qaseh ye.
english is important for myself! do the best!
bukan senang org nak bagi tips kat kite.papepun thanks both of you

tips nak speaking muet ....
hmmm..shida pun xreti sgt
tp,iAllah ok je
1, kne berani,cakap je apa2,betul ke,salah ke,cakap je
biar la org nak gelak
preparation mesti dh buat kan?
so,iAllah ok je :)
muka senyum dan confident(walaupun dlm hati nervous semacam)
ape lg eh?
usaha dah,so skrg doa dan tawakal je lah!
baca doa yang rabbish rahli sodhri... tu
moga Allah lancarkan setiap ucapan

shahida, coventry united kingdom
my bestfrend


next, from kakak sifu blog cik qaseh lah..hehe

salam and elloo.cik qaseh sayang....
here i wanna share with u, the simple way to get marks when individual speaking for 2 minutes.

first,(make sure your eye look at the examiners and all candidates-make confident face.okay!)
- u must greed the examiners and candidates.
- for example : assalam, and good morning to examiners, all candidates.

second,(make sure your eye look at the examiners and all candidates-make confident face.okay!)
- u must tell the title of topic.
-for example: today, we are talking about "__________________" 

third, (make sure your eye look at the examiners and all candidates-make confident face.okay!)
- u must tell the point that u have given.
-and also must give 3 reasons from your point.
-and also the conclusion.
-for example : 
my point is "_______________________" so, to elaborate, i would like to discuss 3 reasons.
firstly, "______________"...for example.."_______________"
secondly, "___________"...for example.."_______________"
thirdly, "_____________"...for example.."_______________"
in a nutshell, "____________" ( your point that you have given)....is the good idea for the "________________" (the title that u have given).
thank you for listening.

extra info: if you are cannot remember or don't have any ideas for the examples.its okay. u just straight forward your point.

if have any questions, call me. or text me.

all the best. May Allah bless u.

 cheers,
cahaya petunjuk.

jadi,selebihnye cik qaseh punye usaha.baiklah.doakan...doakan n doakan agr dipermudahkan..

Labels:


Photobucket
gosip-gosip sekejap
Wednesday, May 18, 2011 ★ 1:20 AM │ (5) comment here
salam.
selamat bercuti untuk korang bebudak u.huh.best giler kan cuti panjang ni. pebende jek yang korang buat.
haa..mesti ade yang merancang nak pegi umrah. jadik cikgu / ustaz/ ustazah. facilitator. tanam ANGGUR kat umah..kan3..tapi takpelah kan kalau tanam anggur pon dapatla jugak tolong2 mak ayah kat dapur tu, kemas umah. berbaloi jugakla mase takterbiar cenggitu je kan.

...........................

pekaba chat? sekarang musim panas kan. bayangkan cuaca pukul 10  lebihpagi je da mule terase terik "si lampu" yang besar diatas sane tu kan. mane yang antibodi lemah tu memang terpakse duk ulang alik ke klinik nak pereksa dengan doktor ek. apebolehbuat.  REDHA JE ye.

.......................

ape yang buat malu je ni? ecelly,,qaseh dan mungkin semua blogger takpuashati..sampai ase nak tumbukjelajulaju orang pakai jubah tapi mencuri. kau kenapa? da pemalas sangat nak koje ke. kalau ko sorang takpe. ni tidak ko pegi hangkut anak2 lelaki ko. siap bawak parang. sebbaek la polis berjaye menahan perampok tu kan ( perompak bahase dewanpustaka)hehehe.

........................

memang qaseh taksegan nak tulis kat sini yang kau memalukan imej orang yang berjubah hati baek. kau? baju da ok. badjet orang pikir ko takde mendatangkan masalah. tapi kau jadikan pakaian jubah tu untuk mengaburkan mate orang sekeliling. nape jubah jugak kau pilih. series bengang!!

.......................

jubah ni pakaian NABi JUNJUNGAN KITE ..qaseh hingat lagi mase belajar halaqah. semua berkaitan nabi terakhir kite. nabi muhammad s.a.w. memang pakaian hariannye jubah. merah kegemarannye. lagi satu nabi akan bercelak diwaktu hendak tidur. bukan tengah hari bute pakai. nak tahu kelebihannye. qaseh ingat ustaz cakap baek untuk mate. lepas bangun tidur. kite akan dapati mate kite akan lebih terang. sebab celak tadi dah membersihkan habuk2 yang telah masuk dalam mate kite sewaktu seharian kite berada di luar umah. see, kite fikir2kan..kekadang kite celak sebab nak cantek. tapi sebenanye waktu kite pakai tersilap. same2 ingatkan diri sendiri.

Labels:


OLDER POST |
Pieces Of Me
meet the big beauty boss


I am Cik Qaseh and this is my blog, it's mine.
In this very little space from the World Wide Web,
this could be the only place where in i can have my freedom to express myself,
rant whenever i wanted to.
Thanks !
my Facebook
my Blogspot Profile


Tagboard
leave your message here and i'll pay you a visit later


credit: cherubicain & cik Cahaya

cik teddy vs bingkai gambar
Wednesday, June 13, 2012 ★ 11:14 AM │ (0) angels
salam.
haiyaa manyak susah woo mahu jadi itu apa nama penipu@liar@fraud ha tu masuk dalam lift corporate veil
oh ho tetibe sudah dimasukkan company law.


suke sgt kenekan besday girlz si dua dara pingitan ni.  eh2..sorang sudah dicop (cik pah)..sorang lagi single katenye.  tapi kalau ade anak datin boleh la isi form untuk pilihan " imam" die ( cik win)

ade tepong ats tudong tu cik pah. yang si pink pulak cik win


ini je mampu. kemahiran seni lukis kembali diasah.hasil 3 dari tangan yang cantek.kuang3
cik teddy?  alah teddy je pon hilang cik pah bukan si pemberi teddy yang hilang ( tadi kt sutera indah banjir sekejap) 


bingkai ? cik win2..kelakar. sambil lipat kain pon pikiran mu pkir kemane peginya frame cantek kamu tu.
cik lee, cik q, cik ecah (penghulu balang)
cik mira @ eja
sangat letih kot kitorang nak memikirkan cara selamat untuk  bagi serperais

Labels:


Photobucket modal cinta
Monday, April 30, 2012 ★ 11:18 AM │ (0) angels
hai cinta pon berduit ke? eh tak setuju2.  cq pon pelik kenape nak buat tajuk camni.  tapi bile pikir balik, bile tengok keadaan sekeliling tengok kengkawan dah berpuluh puloh ringgit dah pon or mungkin sampai beratus dah menghabiskan wang mereka ke jalan cinta


makin suspen je kan.
oke cube kite sesame pikir contohnye bil telefon
kalau dulu single bajet kredit memang sangat jimat dan tak keterlaluan cq cakap kalau sehari tu bape sen sangat je kredit kurang dari account balance.


tapi..
bile dah bercinta ni.  pantang sehari tak bergayut.  sumpah takboleh.  diri tu rase sentiase je nak bercakap, nak bermanje, apeapejelah yang sewaktu dengannya.  kalau 5 ringgit boleh sehari habis (pengalaman menjual topup)heheehe.. sampai dah dapat detect sape selalu beli topup pada cq.


apekate. kalau bil telefon tu kite tukar kepada saling berutus surat.  wah sweetnyee.  surat tu bukanlah nak pakai burung merpati. gunelah pos laju ke kan....haha


birthday.  pantang je tibenye waktu ulang tahun kelahiran si kekasih,  dalam pikiran tu dah sebulan awal dah duk pikir nak beli ape ek.  nak beli tu die dah ade, nak ku beli ni, die baru je beli.  heii.pening3


apekata, hadiah tu kite kumpol2 dulu sampai lah hari die sah bergelah pasangan nikah kita.  in case kalau tetibe clash dengan die.  kamu tak menyesal pon, hadiah tu kamu beri jelah pada kekasih baru tu (untung3)


duit minyak belum kira lagi.  buatnye lah kan sikekasih tu jauh dari kite.  nak taknak die dah rindu, ape boleh buat lautan sanggup direnangi inikan pula si kekasih hati.  ape pikir lagi, start enjin jalan.  duet poket ade ke tu?  


apelah salahnye.  kamu naek jelah pengangkutan awam. KTM ke.jem pon tidak,  kemalangan kurang berlaku.  jalan masuk simpang mane pon dah takyah pikir dah.  tambang pon murah. ha kenape susah2. dapat beborak lagi tu...


belanja makan
ini memang cq suke.  kesian si lelaki, mungkin taknak jatuh air muke die, die pon merelakan jelah duet poketnye untuk belanja si kekasih.  niat memang nak belanje.  sudahnye, balik je dari dating, mule berkire-kire. aduh. duet aku dah banyak kurang dah ni. 


masa
inilah paling berharge. tapi kite salah gunekan dengan betol. berharge tak bererti kite menghargai masa tu dengan spend mase sebanyak2nye dengan si kekasih.  lebih baik kamu cukupkan ilmu mane yang kurang. agama contohnye. kekadang kite terlepas pandangkan.solat memang dah cukup. tapi yang membezakan kamu dengan yang lain. adelah pengetahu
hehehe.ann.  dunai pon dah ibarat nenek yaang dah bongkok tiga.  bile mase lagi nak gune mase yang ade ke arah kebaikan.  kan bagus.,nanti sesame boleh berpimpin tangan ke syurga.



memang perkare ni mungkin nampak remeh. tapi dari perkare sekecil-kecil nilah yang membuatkan kamu lambat bernikah.  yelah duet da banyak habis ke situ.  same2 pikirkan.  

Labels:


Photobucket tidak semudah itu
Thursday, April 26, 2012 ★ 9:29 AM │ (0) angels





buktikan sayang kamu dengan perbuatan bukan percakapan ' i luv u'


pasti amat kecewa bila si gadis terima pesanan bahawa 'saya tak perlu hubungan sebelum menikah'..oke, begini. korang cube bayangkan bile perbuatan nye memang tak same dengan percakapan nye..tolonglah, kalau kamu si lelaki belum bersedia, takde matlamat nak memiliki si gadis tu, jangan sesekali nak cube try and error dengan si gadis ye. oke, cq sendiri berani kata,  perempuan memang mudah tercair dengan perkataan sayang kamu tu wahai lelaki.  jadi,                                                        

                                                 

Wahbah Zuhaili pula mengatakan bahawa pinangan (khitbah­) adalah pernyataan seorang lelaki kepada seorang perempuan bahawasanya ia ingin menikahinya, baik langsung kepada perempuan tersebut maupun kepada walinya. Penyampaian maksud ini boleh secara langsung ataupun dengan perwakilan wali.lihat, bile lelaki dah terluah isi hati nya pada si gadis tu, nak ikut fiqh memang lah dah dikira bertunang.  tapi normal, adat sekarang pulak terlebih dari yang fiqh nye kan.  

oke, kisah ni pulak tentang si gadis ni.  die keliru dengan diri nya.  begini, die 
terpikir pasangan belum nikahnye tidak setaraf dengan pendidikan gadis tadi.baiklah,  dulu cq ade tertonton halaqah. ustaz tu kate camni,  biarlah setinggi mane pon gadis tu belajar, tapi gadis tu kene ingat bile kamu masuk je ke rumah, ketua kamu adalh suami kamu.  belajar lah setinggi mane pon, isteri tetap jatuh tempat kedua bile masuk je di rumah.  jadi, ape nak dibanggakan,. ha, tapi janganla lelaki tu nak mengikis duet isteri kamu,  haram duet isteri bile diguna oleh suami tanpa keizinan isteri.



seterusnye pulak pasal ni.  perkara ni memang kekadang lelaki terlepas pandang.  sibuk duk mengahapal lafaz akuterimanikahnya.........pastu abih je akad. langsung tak hingat dunia dah. solat nikah tah kemane. ohh cik cik abang due rakaat je bang. bukan 20 rakaat. ke belum hapal niatnye.ni niatnye         
     

      

 “Usolli sunnatal ‘ursi rak’ataini lillahi Ta’ala. AllahuAkbar”                                         rakaat pertama: Membaca surah Al-Faatihah dan surah Al-Kafiruun          

rakaat kedua    :   Membaca surah Al-Faatihah dan surah Al-Ikhlas                   


perkahwinan menuntut kite sentiasa mengenali pasangan setiap hari

kisah lain.  naik menyampah bile si lelaki duk sibuk nak merendah2 kan kami kaum wanita.  kamu tak patut kate alahai perempuan sekarang bile pendidikan tinggi, kene lagi lah tinggi hantarannye.  kolotnye pemkiran camtu.  kamu sape nak menyamakan nilai matawang dan harta benda.  ingat ye. even setinggi mane pun hantaran atau mas kahwin diberikan pada wanita tu, tak kan tercalar sedikit pon kesempurnaan keperibadian wanita. dan serendah mane pon hantaran atau mas kahwin tu sedikit pon tak mungkin dapat mencacat cela kan akhlak wanita tu


Labels:


Photobucket crying in my heart
Sunday, February 12, 2012 ★ 9:18 AM │ (0) angels
                                         ALLAH…….I Cry Out To You…… Because I Am Weak.

Photobucket 3 gadis
Friday, February 10, 2012 ★ 8:48 AM │ (1) angels
ya RABBI seandainye silaturahim ini pembakar semangatku. kekalkanlah

ya ALLAH jika ukhuwah ini terbaik panjangkanlah


Labels:


Photobucket ~honeymoon di mekah dan madinah~
Thursday, February 2, 2012 ★ 8:29 AM │ (1) angels


Cik qaseh, cik qaseh! Impian cq ape die. Cik cahaya berseloroh. InsyaALLAH cq nk ke mekah. Nak g umrah.  Cik ecah pulak? Of cozla nak ke sane jugak lagi ( cik ecah ni mmg nak pergi lagi walaupon da penah pegi. Orang kate sesape yang da pernah menjejaki ke tanah suci. Pasti jiwanya akan terasa rindu untuk ke sana lagi.

***
“Saye insyaALLAH nak g kerjakan umrah tak lame lagi,”cik cahaya kata. Saye baru je pegi khusus umrah minggu lepas..korang nak tahu saye siap bawak buku financial management lagi mase g khusus tu. (time final exam kitorang mase tu )
***
Apaaaa??? Skrip yang memang tidak dirancang bermula. Cq n ecah terkejut “kucing” bile cik cahaya nak ke sane.  Mulelah sesi touching pastu.  Alaa…sampai hati tak bagitahu kitorang kan ( tapi takla sesedih azlin dan sofea dalam cite pelangi kasih tu kan)
Seronoknye. Alhamdulillah khabar gembira kami terima dari kawan baek kitorang.  Beruntung die kan. Mendapat panggilan kedua dari ALLAH. SYUKUR!!

Mak cq tanye. Ko nak tak tak ikut mak n ayah g mekah?nanti mak belanje.  Wah mak. Betol ke ni??
Cq pun memang tak piker panjang dah. Mesti pergi punye!!
Then, cq terus tanye kawan. Kebetulan ayah die memang uruskan haji n umrah.  Ha, kebetulan memang die nak pergi umrah 10 jun 2011.  ha…2minggu lagi?? Ha..kelam kabut la cq dengan mak ayah. Nak setel passport, anta borang, ambil gambar, dan yang paling penting persediaan untuk nak ke sana. Of coz ilmu. Sempatla kami diajar oleh ayah kawan tadi. Pakcik tu dating umah kami.  Syukur die sanggup nak ajar kami anak beranak.  Tapi pakcik tu ajar cq je dulu.  Die kate ko nanti kene aja mak ayah ko.  Oke saye sahut cabaran tu pakcik.

***
Begitu teratur setiap ilmu yang diberi. Siap praktikal lagi. Paraktikal nye camni. Pakcik tu anggap meja empat segi kat dalam umah kami tu kaabah.  Die mule la tunjuk kat cq care sebenar.  Pastu die suruh cq pulak buat.  Amek kau..time tu jugak kene..mase tu tak piker malu dah.  Bende ni takboleh memaen. Kene series, takut salah .  Alhamdulillah even agak pening jugak. siap pakcik tu suruh cq  bayangkan kat sini sudut nak mule tawaf.  Setiap sudut kaabah ade bacaannye.  Tak cukup lagi cq pun search lah ke tenet. Tengok cane praktikal sebenar ketika bertawaf.  Alhamdulillah syukur ALLAH mudahkan. Ayah cq pulak pening cane nak pakai ihram. Then ape lagi.  Segalanya di hujung jari. U-tube lah jawapannya.  Mudahkan it sekarang. 

 

                                                                              ***

10 jun kami bertolak.  Banyak doa di pesan dari sahabat di Malaysia. Ade yang mintak temukan jodoh. Ade yang mintak dikurniakan zuriat. Ade yang mintak perkahwinan bhgia dunie akhirat. Cq cube ingat sume doa kalian. 

madinah

***
Hari pertama. Jam 2lebih pagi waktu madinah kami sampai.  Usai kami check in. kami siap untuk ke masjid nabawi. Excited rasenye nak jenguk masjid yang selame tengok kat tb je. MASJID NABAWI.  Tersentuh hati, tatkala cq keluar je dari pintu hotel tu. Cq terkejut dengan budaya masyarakat arab sane.  Bergegas, berkejar sume ade bile mereka dengar je azan subuh. Kalau kat Malaysia??

***
Masjid nabawi ni boleh tahan jugak kawalannye.  Bagi wanita kene beratur panjang b4 nak masuk ke dalam masjid tu.  Mungkin kalau datang awal tak beratur camni.  Siap penjaga pintu tu cek, raba satu badan. Sedikit info. Kalau nak masuk masjid nabawi ni diorang tak bagi bawak kamera pon. Maybe mereka nak jaga privacy masjid tu kot. Tapi ade je orang yang bawak.  Termasukla cq.  Hehehe.

***
Empat hari di madinah.  Kalian nak tahu. Suhu kat sane sangat panas mase tu.  40’c rasenye. Kalau taksilap cq lah.  Abes bibir kering. Pecah.  We back to hikmah.  Mungkin ALLAH sengaja beri cuaca panas agar umatnye tak sia sia waktu dengan bercakap perkare tak elok kan. 
Waktu zohor tibe. Terasa lemahnye diri. Ibarat matahari sejengkal je. Cuaca ya rabbi. Rasenye kalau berkaki ayam. Memang la abes kaki melecur . Tapi tidak. Cq kene sedar kat padang mahsyar nanti lagi pulak panasnye.  Baru panas camtu cq tak tahan ni kan pulak di padang masyar nanti..tapi nak tahu masuk je ke masjid. Cq n mak terus je minum air zamzam. Terase hilang panas yang kami rase tadi.  KebesaranMU ya ALLAH!!
nampak tak orang beratur tu??tula pintu wanita nak masuk masjid nabawi

***
RAUDHAH kami lawati. Alhamdulillah 4kali kali kami lawat. Sempat kami berdoa dan solat sunat.  Ya ALLAH begitu kagum cq lihat kesungguhan setiap inci umat yang berada dalam raudhah tu.  Sebelum masuk kene beratur. Ni bukan beratur lagi dah. Da duduk dah.  Ramai sangat.  Ruang tunggu besar, tapi ruangan raudah hanye kecil je ruangannye.  Disitulah adenye maqam nabi s.aw. dan sebelah nye maqam puterinya Fatimah.  Kat raudah tu ade penjage jugak.  Ramai betul penjaga.  Yang rase bestnye bile tibe je giliran kami orang Malaysia masuk ke raudhah. Penjage tu punye la lembut bagi arahan. Die cakap camni..macuk ibuk, macuk ibuk…hehe. Kelakar je.  Setahu nye.  Penjaga ni agar kasar sikit bile giliran orang iran nak masuk.  See..kita orang Malaysia terkenal dengan sikap lemah lembut.  Kalau nak tahu masyarakt arab sane lebih gemar amik orang gaji orang Indonesia ataupun Malaysia.  Masuk je ruanga raudah.  Dalam keadaan orang berebut-rebut cq, mak n jemaah lain berdoa n solat sunat jugak dalam tu.  Ade tu sampai cq terpisah dengan mak.  YaALLAH berdebar n takut cq.  Cq berdoa mase tu biar ALLAH pertemukan cq dgn mak.  Alhamdulillah syukur bile tengok tak lame tu cq nampak mak.
cakap la apepon. Hatta terdetik di hati nak apeape.  Taklame tu memangla dapat.  Buktinye mase tu cq tetibe je ase nak makan daging. Ha dan2 time tu jugak ade pulak dalam buffet tu  daging. Hihi. Rezeki. 
~lain2~
….”mengeteh” dengan mak ayah di hotel….
…”sempat berjumpa dengan “sahabat” kat depan perkuburan baqi'. Then bawak jumpe mak ayah.
…beli cermin mate itam harge 10 riyal..panas kan..hehe.kelakar nye mak pun nak beli jugak. Comey je mak pakai spek itam.
..lawat masjid quba’ n solat disitu.
..ziarah ke ladang kurma n beli buah tangan sikit. Siap ade teh kurma percuma lagi.  Tapi mak ayh je rase. Cq tak..waa..rugi je.

nampak tong putih tu.ha tula tong air zam2.
Mekah.

Cuace berbeza sekali di mekah.  Sejuk je.  Hostel kami agak jauh sikit dengan masjidil haram..kami tak kesah asalkan dapt solat kat situ.
Kami meneruskan ibadat dan rukun umrah agar umrah kami yang wajib dapat disempurnakan.  Selesai je masuk kan beg ke bilk.  Kami terus ke ruang bawah untuk kerjakan rukun- rukun umrah tadi.  Subhanallah. Besar sungguh masjidil haram..ade 99 pintu tak silap.  Memang sesat kalau tak ingat mase pintu kite masuk tadi.
pintu utama untuk masuk ke masjidil haram

***
Kaabah yang selame ni tengok dalam gambar. Akhirnye betul2 di depan mate.  Sume umat khusyuk beribadat.  Lepas je tawaf kami solat sunat tawaf.  Kebetulan waktu tu tengahari.. cq da pikr da. Mesti panas waktu nak sujud nanti. tengok ruangan solat untuk wanita dah penuh, so teruskan jelah di atas simen je.  Piker panas. Rupenye ya arabbi sangat sejuk.  Memang tak jangka!! Ingat lagi mase
Waktu sa’i..memang cq n mak ayah betul2 memahami perjuangan siti hajar. Subhanallah. Baru terase penatnye. Lemahnye diri cq rase mase tu.  Baru ibadat buat sikit da mengeluh.  Tetap teruskan sehingga habes rukun umrah. Umrah pertama umrah yang wajib. Lepastu sesape yang umrah sebanyak 7 kali da dikire satu haji.

***

Sempat jugak kami melawat ladang unta. Susu unta memang baek untuk kesihatan.  Sedap susunye. Lepas je peniaga tu perah susu unta. Kami pon ape lagi beli lah. 5 riyal je sebotol. Rasenye suam je.  Rase lemak sikit. 
beli je.terus minum kat situ jugak
 

***
disebabkan ruangan solat dah dipenuhi orang iran yang berbaju itam tu. cq dengan mak ayah solat sunat di atas simen.nampak panas tapi sejuk. even tengahari.
Tak jugak lepaskan peluang pergi ke jabal rahmah.  Haa.. kat sini cq memang takleh lupe.  Sempat jugak bergaduh dengan mamat arab sane.  Nak tahu kenape? Naek je ke jabal rahmah tadi. Kami lalu tangga. Tak sampai lg puncak jabal tu, si mamat arab tu saje suruh ayah cq beli serban die jual, siap letak serban tu atas kepala ayah cq. Nak bagi marker pen die. Then die nak amek gambar.  Pesanan cq.  Jangan terpedaya tau kalau ade orang macam tu.. nanti die suruh kite beli secara paksaan.  Macam markerpen tadi.. kan biase ade orang nak tulis name kt batu di puncak jabal rahmah tu..ape lagi si mamat arab tu piker cq taktahu. Kesimpulannye. Serban+marker+amek gambar=beratus riyal kene bayar.  Tap cq bergaduh dengan si mamat tadi..siap mamat tadi bengang die tolak tangan cq..menggigil cq mase tu.. tapi entah mane datangnye berani tadi..cq tetap halang jugak mamat tadi nak amek gambar ayah pakai serban yang di pakse pakai tadi..marker pen die cq campak ke bawah..geram2..so duet ayah selamat.hehe..bukan ape cq sendiri dah ade kamera kenapa nak gune kamera die pulak.  Then. Cq n mak ayh berdoa di jabal tadi pastu cepat turun.  Kat ruangan tangga tu penuh dengan orang kudung minta sedekah.  Mase tu cq memang niat sangat nak tahu betul ke diorang ni betul2 tak de tangan. Ya ALLAH Cq turun je ternampak sorang budak kecik ni die masukkan tangan dalam baju. Look real kudung tapi sebenanye tak..mungkin budak tu kene upah kan..macam2…mungkin tak sume peminta sedekah camtu. Tapi hati2!!

~lain2~                                                              
…..cq punye duet kene seluk (dicuri)..sebaek ic tak bawak n duet pon tak banyak…
…..lucunye ayah nye selipar hilang.terpakse beli baru..hostel pon terlupe kat mane..lepas ayah istighfar baru terjumpe..
...mase sai' cq terpisah dengan ayah waktu ayah kene berlari2 anak (wanita tak wajib)
sekarang hotel yang tinggi tu dah dirobohkan



~ketahuilah sebaik- baik pengembaraan adalah berkembara di due tempat iaitu mekah dan madinah~

Labels:


Photobucket panggilan ke2
Wednesday, February 1, 2012 ★ 7:27 AM │ (0) angels
sebenarnye kite ade 3 panggilan dari ALLAH....
satu..panggilan azan.
due.pangggilan menjadi tetamu ALLAH
tiga.panggilan.ALLAH menjemput kite kembali kepadanya.

full story will be share tomorrow.

Labels:


Photobucket green light
Tuesday, January 31, 2012 ★ 9:43 AM │ (1) angels
assalamulaikum.tak jawab dosa.

dalam tiga lampu isyarat. kenape la cq hanye pilih satu je.GREEN LIGHT.hurm..
 derama yang diceritakan seterusnye ni.mungkin tiade kene mengena untuk sesape yang telah berpindah ke rumah batu due ataupun masih bernafas di dunia ni.

copek jalan!

scene 1
"engko da ade "kawan" lum?? opss.selalu je si bonda tanye kat si dara.herm.si dara sudah kebuntuan nak menjawab soklan tu. rasenye lagi susah dari question muet (takhabishabis muet)


malu nak jwab

scene 2
"die ade mesej engko tak??kali ni si ayah pulak tanye soklan yang lain tapi same maksudnye.  si dara kebingungan lagi.  then si ayah kate kalau die yang masuk minang ko ayh terime je.haaaaaa?????/


pilh lah yang beragama.tapi bukan sekadar ade agama je ye!


                                                  ...........walauapepon...........

cepat ke lambat jodoh tu datang kite kene terima. percayalah jodoh kite dah ditetapkan.
...jangan dirisaukan dengan janji ALLAH yg pasti
...jangan jeles bile tengok kawan2 bahagia dengan kekasih mereka.
...jangan mudah terpedaya dengan text msj dari si lelaki yang"caring" dengan kamu tanpa bersebab.
...jangan lupe jaga hati kamu agar tak disakiti lagi.
...jangan lupe bersyukur di atas ke "break" an kamu kerana HE know best for us
...jangan lupe persiapkan diri sebelum memikul tanggungjawab nanti
...jangan lupe memohon doa agar ditemukan jodoh yang baek.

pesanan penaja.dari cq.fullstop.


Photobucket mesej dari tersayang!
Wednesday, October 12, 2011 ★ 3:38 AM │ (3) angels

mesej untuk diri sendiri dulu lah:

get ready cik qaseh ye.
english is important for myself! do the best!
bukan senang org nak bagi tips kat kite.papepun thanks both of you

tips nak speaking muet ....
hmmm..shida pun xreti sgt
tp,iAllah ok je
1, kne berani,cakap je apa2,betul ke,salah ke,cakap je
biar la org nak gelak
preparation mesti dh buat kan?
so,iAllah ok je :)
muka senyum dan confident(walaupun dlm hati nervous semacam)
ape lg eh?
usaha dah,so skrg doa dan tawakal je lah!
baca doa yang rabbish rahli sodhri... tu
moga Allah lancarkan setiap ucapan

shahida, coventry united kingdom
my bestfrend


next, from kakak sifu blog cik qaseh lah..hehe

salam and elloo.cik qaseh sayang....
here i wanna share with u, the simple way to get marks when individual speaking for 2 minutes.

first,(make sure your eye look at the examiners and all candidates-make confident face.okay!)
- u must greed the examiners and candidates.
- for example : assalam, and good morning to examiners, all candidates.

second,(make sure your eye look at the examiners and all candidates-make confident face.okay!)
- u must tell the title of topic.
-for example: today, we are talking about "__________________" 

third, (make sure your eye look at the examiners and all candidates-make confident face.okay!)
- u must tell the point that u have given.
-and also must give 3 reasons from your point.
-and also the conclusion.
-for example : 
my point is "_______________________" so, to elaborate, i would like to discuss 3 reasons.
firstly, "______________"...for example.."_______________"
secondly, "___________"...for example.."_______________"
thirdly, "_____________"...for example.."_______________"
in a nutshell, "____________" ( your point that you have given)....is the good idea for the "________________" (the title that u have given).
thank you for listening.

extra info: if you are cannot remember or don't have any ideas for the examples.its okay. u just straight forward your point.

if have any questions, call me. or text me.

all the best. May Allah bless u.

 cheers,
cahaya petunjuk.

jadi,selebihnye cik qaseh punye usaha.baiklah.doakan...doakan n doakan agr dipermudahkan..

Labels:


Photobucket gosip-gosip sekejap
Wednesday, May 18, 2011 ★ 1:20 AM │ (5) angels
salam.
selamat bercuti untuk korang bebudak u.huh.best giler kan cuti panjang ni. pebende jek yang korang buat.
haa..mesti ade yang merancang nak pegi umrah. jadik cikgu / ustaz/ ustazah. facilitator. tanam ANGGUR kat umah..kan3..tapi takpelah kan kalau tanam anggur pon dapatla jugak tolong2 mak ayah kat dapur tu, kemas umah. berbaloi jugakla mase takterbiar cenggitu je kan.

...........................

pekaba chat? sekarang musim panas kan. bayangkan cuaca pukul 10  lebihpagi je da mule terase terik "si lampu" yang besar diatas sane tu kan. mane yang antibodi lemah tu memang terpakse duk ulang alik ke klinik nak pereksa dengan doktor ek. apebolehbuat.  REDHA JE ye.

.......................

ape yang buat malu je ni? ecelly,,qaseh dan mungkin semua blogger takpuashati..sampai ase nak tumbukjelajulaju orang pakai jubah tapi mencuri. kau kenapa? da pemalas sangat nak koje ke. kalau ko sorang takpe. ni tidak ko pegi hangkut anak2 lelaki ko. siap bawak parang. sebbaek la polis berjaye menahan perampok tu kan ( perompak bahase dewanpustaka)hehehe.

........................

memang qaseh taksegan nak tulis kat sini yang kau memalukan imej orang yang berjubah hati baek. kau? baju da ok. badjet orang pikir ko takde mendatangkan masalah. tapi kau jadikan pakaian jubah tu untuk mengaburkan mate orang sekeliling. nape jubah jugak kau pilih. series bengang!!

.......................

jubah ni pakaian NABi JUNJUNGAN KITE ..qaseh hingat lagi mase belajar halaqah. semua berkaitan nabi terakhir kite. nabi muhammad s.a.w. memang pakaian hariannye jubah. merah kegemarannye. lagi satu nabi akan bercelak diwaktu hendak tidur. bukan tengah hari bute pakai. nak tahu kelebihannye. qaseh ingat ustaz cakap baek untuk mate. lepas bangun tidur. kite akan dapati mate kite akan lebih terang. sebab celak tadi dah membersihkan habuk2 yang telah masuk dalam mate kite sewaktu seharian kite berada di luar umah. see, kite fikir2kan..kekadang kite celak sebab nak cantek. tapi sebenanye waktu kite pakai tersilap. same2 ingatkan diri sendiri.

Labels:


Photobucket
OLDER POST |