Photobucket
Dream High
click on the dropdown menu to navigate through this blog

Photobucket
~honeymoon di mekah dan madinah~
Thursday, February 2, 2012 ★ 8:29 AM │ (1) comment here


Cik qaseh, cik qaseh! Impian cq ape die. Cik cahaya berseloroh. InsyaALLAH cq nk ke mekah. Nak g umrah.  Cik ecah pulak? Of cozla nak ke sane jugak lagi ( cik ecah ni mmg nak pergi lagi walaupon da penah pegi. Orang kate sesape yang da pernah menjejaki ke tanah suci. Pasti jiwanya akan terasa rindu untuk ke sana lagi.

***
“Saye insyaALLAH nak g kerjakan umrah tak lame lagi,”cik cahaya kata. Saye baru je pegi khusus umrah minggu lepas..korang nak tahu saye siap bawak buku financial management lagi mase g khusus tu. (time final exam kitorang mase tu )
***
Apaaaa??? Skrip yang memang tidak dirancang bermula. Cq n ecah terkejut “kucing” bile cik cahaya nak ke sane.  Mulelah sesi touching pastu.  Alaa…sampai hati tak bagitahu kitorang kan ( tapi takla sesedih azlin dan sofea dalam cite pelangi kasih tu kan)
Seronoknye. Alhamdulillah khabar gembira kami terima dari kawan baek kitorang.  Beruntung die kan. Mendapat panggilan kedua dari ALLAH. SYUKUR!!

Mak cq tanye. Ko nak tak tak ikut mak n ayah g mekah?nanti mak belanje.  Wah mak. Betol ke ni??
Cq pun memang tak piker panjang dah. Mesti pergi punye!!
Then, cq terus tanye kawan. Kebetulan ayah die memang uruskan haji n umrah.  Ha, kebetulan memang die nak pergi umrah 10 jun 2011.  ha…2minggu lagi?? Ha..kelam kabut la cq dengan mak ayah. Nak setel passport, anta borang, ambil gambar, dan yang paling penting persediaan untuk nak ke sana. Of coz ilmu. Sempatla kami diajar oleh ayah kawan tadi. Pakcik tu dating umah kami.  Syukur die sanggup nak ajar kami anak beranak.  Tapi pakcik tu ajar cq je dulu.  Die kate ko nanti kene aja mak ayah ko.  Oke saye sahut cabaran tu pakcik.

***
Begitu teratur setiap ilmu yang diberi. Siap praktikal lagi. Paraktikal nye camni. Pakcik tu anggap meja empat segi kat dalam umah kami tu kaabah.  Die mule la tunjuk kat cq care sebenar.  Pastu die suruh cq pulak buat.  Amek kau..time tu jugak kene..mase tu tak piker malu dah.  Bende ni takboleh memaen. Kene series, takut salah .  Alhamdulillah even agak pening jugak. siap pakcik tu suruh cq  bayangkan kat sini sudut nak mule tawaf.  Setiap sudut kaabah ade bacaannye.  Tak cukup lagi cq pun search lah ke tenet. Tengok cane praktikal sebenar ketika bertawaf.  Alhamdulillah syukur ALLAH mudahkan. Ayah cq pulak pening cane nak pakai ihram. Then ape lagi.  Segalanya di hujung jari. U-tube lah jawapannya.  Mudahkan it sekarang. 

 

                                                                              ***

10 jun kami bertolak.  Banyak doa di pesan dari sahabat di Malaysia. Ade yang mintak temukan jodoh. Ade yang mintak dikurniakan zuriat. Ade yang mintak perkahwinan bhgia dunie akhirat. Cq cube ingat sume doa kalian. 

madinah

***
Hari pertama. Jam 2lebih pagi waktu madinah kami sampai.  Usai kami check in. kami siap untuk ke masjid nabawi. Excited rasenye nak jenguk masjid yang selame tengok kat tb je. MASJID NABAWI.  Tersentuh hati, tatkala cq keluar je dari pintu hotel tu. Cq terkejut dengan budaya masyarakat arab sane.  Bergegas, berkejar sume ade bile mereka dengar je azan subuh. Kalau kat Malaysia??

***
Masjid nabawi ni boleh tahan jugak kawalannye.  Bagi wanita kene beratur panjang b4 nak masuk ke dalam masjid tu.  Mungkin kalau datang awal tak beratur camni.  Siap penjaga pintu tu cek, raba satu badan. Sedikit info. Kalau nak masuk masjid nabawi ni diorang tak bagi bawak kamera pon. Maybe mereka nak jaga privacy masjid tu kot. Tapi ade je orang yang bawak.  Termasukla cq.  Hehehe.

***
Empat hari di madinah.  Kalian nak tahu. Suhu kat sane sangat panas mase tu.  40’c rasenye. Kalau taksilap cq lah.  Abes bibir kering. Pecah.  We back to hikmah.  Mungkin ALLAH sengaja beri cuaca panas agar umatnye tak sia sia waktu dengan bercakap perkare tak elok kan. 
Waktu zohor tibe. Terasa lemahnye diri. Ibarat matahari sejengkal je. Cuaca ya rabbi. Rasenye kalau berkaki ayam. Memang la abes kaki melecur . Tapi tidak. Cq kene sedar kat padang mahsyar nanti lagi pulak panasnye.  Baru panas camtu cq tak tahan ni kan pulak di padang masyar nanti..tapi nak tahu masuk je ke masjid. Cq n mak terus je minum air zamzam. Terase hilang panas yang kami rase tadi.  KebesaranMU ya ALLAH!!
nampak tak orang beratur tu??tula pintu wanita nak masuk masjid nabawi

***
RAUDHAH kami lawati. Alhamdulillah 4kali kali kami lawat. Sempat kami berdoa dan solat sunat.  Ya ALLAH begitu kagum cq lihat kesungguhan setiap inci umat yang berada dalam raudhah tu.  Sebelum masuk kene beratur. Ni bukan beratur lagi dah. Da duduk dah.  Ramai sangat.  Ruang tunggu besar, tapi ruangan raudah hanye kecil je ruangannye.  Disitulah adenye maqam nabi s.aw. dan sebelah nye maqam puterinya Fatimah.  Kat raudah tu ade penjage jugak.  Ramai betul penjaga.  Yang rase bestnye bile tibe je giliran kami orang Malaysia masuk ke raudhah. Penjage tu punye la lembut bagi arahan. Die cakap camni..macuk ibuk, macuk ibuk…hehe. Kelakar je.  Setahu nye.  Penjaga ni agar kasar sikit bile giliran orang iran nak masuk.  See..kita orang Malaysia terkenal dengan sikap lemah lembut.  Kalau nak tahu masyarakt arab sane lebih gemar amik orang gaji orang Indonesia ataupun Malaysia.  Masuk je ruanga raudah.  Dalam keadaan orang berebut-rebut cq, mak n jemaah lain berdoa n solat sunat jugak dalam tu.  Ade tu sampai cq terpisah dengan mak.  YaALLAH berdebar n takut cq.  Cq berdoa mase tu biar ALLAH pertemukan cq dgn mak.  Alhamdulillah syukur bile tengok tak lame tu cq nampak mak.
cakap la apepon. Hatta terdetik di hati nak apeape.  Taklame tu memangla dapat.  Buktinye mase tu cq tetibe je ase nak makan daging. Ha dan2 time tu jugak ade pulak dalam buffet tu  daging. Hihi. Rezeki. 
~lain2~
….”mengeteh” dengan mak ayah di hotel….
…”sempat berjumpa dengan “sahabat” kat depan perkuburan baqi'. Then bawak jumpe mak ayah.
…beli cermin mate itam harge 10 riyal..panas kan..hehe.kelakar nye mak pun nak beli jugak. Comey je mak pakai spek itam.
..lawat masjid quba’ n solat disitu.
..ziarah ke ladang kurma n beli buah tangan sikit. Siap ade teh kurma percuma lagi.  Tapi mak ayh je rase. Cq tak..waa..rugi je.

nampak tong putih tu.ha tula tong air zam2.
Mekah.

Cuace berbeza sekali di mekah.  Sejuk je.  Hostel kami agak jauh sikit dengan masjidil haram..kami tak kesah asalkan dapt solat kat situ.
Kami meneruskan ibadat dan rukun umrah agar umrah kami yang wajib dapat disempurnakan.  Selesai je masuk kan beg ke bilk.  Kami terus ke ruang bawah untuk kerjakan rukun- rukun umrah tadi.  Subhanallah. Besar sungguh masjidil haram..ade 99 pintu tak silap.  Memang sesat kalau tak ingat mase pintu kite masuk tadi.
pintu utama untuk masuk ke masjidil haram

***
Kaabah yang selame ni tengok dalam gambar. Akhirnye betul2 di depan mate.  Sume umat khusyuk beribadat.  Lepas je tawaf kami solat sunat tawaf.  Kebetulan waktu tu tengahari.. cq da pikr da. Mesti panas waktu nak sujud nanti. tengok ruangan solat untuk wanita dah penuh, so teruskan jelah di atas simen je.  Piker panas. Rupenye ya arabbi sangat sejuk.  Memang tak jangka!! Ingat lagi mase
Waktu sa’i..memang cq n mak ayah betul2 memahami perjuangan siti hajar. Subhanallah. Baru terase penatnye. Lemahnye diri cq rase mase tu.  Baru ibadat buat sikit da mengeluh.  Tetap teruskan sehingga habes rukun umrah. Umrah pertama umrah yang wajib. Lepastu sesape yang umrah sebanyak 7 kali da dikire satu haji.

***

Sempat jugak kami melawat ladang unta. Susu unta memang baek untuk kesihatan.  Sedap susunye. Lepas je peniaga tu perah susu unta. Kami pon ape lagi beli lah. 5 riyal je sebotol. Rasenye suam je.  Rase lemak sikit. 
beli je.terus minum kat situ jugak
 

***
disebabkan ruangan solat dah dipenuhi orang iran yang berbaju itam tu. cq dengan mak ayah solat sunat di atas simen.nampak panas tapi sejuk. even tengahari.
Tak jugak lepaskan peluang pergi ke jabal rahmah.  Haa.. kat sini cq memang takleh lupe.  Sempat jugak bergaduh dengan mamat arab sane.  Nak tahu kenape? Naek je ke jabal rahmah tadi. Kami lalu tangga. Tak sampai lg puncak jabal tu, si mamat arab tu saje suruh ayah cq beli serban die jual, siap letak serban tu atas kepala ayah cq. Nak bagi marker pen die. Then die nak amek gambar.  Pesanan cq.  Jangan terpedaya tau kalau ade orang macam tu.. nanti die suruh kite beli secara paksaan.  Macam markerpen tadi.. kan biase ade orang nak tulis name kt batu di puncak jabal rahmah tu..ape lagi si mamat arab tu piker cq taktahu. Kesimpulannye. Serban+marker+amek gambar=beratus riyal kene bayar.  Tap cq bergaduh dengan si mamat tadi..siap mamat tadi bengang die tolak tangan cq..menggigil cq mase tu.. tapi entah mane datangnye berani tadi..cq tetap halang jugak mamat tadi nak amek gambar ayah pakai serban yang di pakse pakai tadi..marker pen die cq campak ke bawah..geram2..so duet ayah selamat.hehe..bukan ape cq sendiri dah ade kamera kenapa nak gune kamera die pulak.  Then. Cq n mak ayh berdoa di jabal tadi pastu cepat turun.  Kat ruangan tangga tu penuh dengan orang kudung minta sedekah.  Mase tu cq memang niat sangat nak tahu betul ke diorang ni betul2 tak de tangan. Ya ALLAH Cq turun je ternampak sorang budak kecik ni die masukkan tangan dalam baju. Look real kudung tapi sebenanye tak..mungkin budak tu kene upah kan..macam2…mungkin tak sume peminta sedekah camtu. Tapi hati2!!

~lain2~                                                              
…..cq punye duet kene seluk (dicuri)..sebaek ic tak bawak n duet pon tak banyak…
…..lucunye ayah nye selipar hilang.terpakse beli baru..hostel pon terlupe kat mane..lepas ayah istighfar baru terjumpe..
...mase sai' cq terpisah dengan ayah waktu ayah kene berlari2 anak (wanita tak wajib)
sekarang hotel yang tinggi tu dah dirobohkan



~ketahuilah sebaik- baik pengembaraan adalah berkembara di due tempat iaitu mekah dan madinah~

Labels:


OLDER POST | NEWER POST
Pieces Of Me
meet the big beauty boss


I am Cik Qaseh and this is my blog, it's mine.
In this very little space from the World Wide Web,
this could be the only place where in i can have my freedom to express myself,
rant whenever i wanted to.
Thanks !
my Facebook
my Blogspot Profile


Tagboard
leave your message here and i'll pay you a visit later


credit: cherubicain & cik Cahaya

~honeymoon di mekah dan madinah~
Thursday, February 2, 2012 ★ 8:29 AM │ (1) angels


Cik qaseh, cik qaseh! Impian cq ape die. Cik cahaya berseloroh. InsyaALLAH cq nk ke mekah. Nak g umrah.  Cik ecah pulak? Of cozla nak ke sane jugak lagi ( cik ecah ni mmg nak pergi lagi walaupon da penah pegi. Orang kate sesape yang da pernah menjejaki ke tanah suci. Pasti jiwanya akan terasa rindu untuk ke sana lagi.

***
“Saye insyaALLAH nak g kerjakan umrah tak lame lagi,”cik cahaya kata. Saye baru je pegi khusus umrah minggu lepas..korang nak tahu saye siap bawak buku financial management lagi mase g khusus tu. (time final exam kitorang mase tu )
***
Apaaaa??? Skrip yang memang tidak dirancang bermula. Cq n ecah terkejut “kucing” bile cik cahaya nak ke sane.  Mulelah sesi touching pastu.  Alaa…sampai hati tak bagitahu kitorang kan ( tapi takla sesedih azlin dan sofea dalam cite pelangi kasih tu kan)
Seronoknye. Alhamdulillah khabar gembira kami terima dari kawan baek kitorang.  Beruntung die kan. Mendapat panggilan kedua dari ALLAH. SYUKUR!!

Mak cq tanye. Ko nak tak tak ikut mak n ayah g mekah?nanti mak belanje.  Wah mak. Betol ke ni??
Cq pun memang tak piker panjang dah. Mesti pergi punye!!
Then, cq terus tanye kawan. Kebetulan ayah die memang uruskan haji n umrah.  Ha, kebetulan memang die nak pergi umrah 10 jun 2011.  ha…2minggu lagi?? Ha..kelam kabut la cq dengan mak ayah. Nak setel passport, anta borang, ambil gambar, dan yang paling penting persediaan untuk nak ke sana. Of coz ilmu. Sempatla kami diajar oleh ayah kawan tadi. Pakcik tu dating umah kami.  Syukur die sanggup nak ajar kami anak beranak.  Tapi pakcik tu ajar cq je dulu.  Die kate ko nanti kene aja mak ayah ko.  Oke saye sahut cabaran tu pakcik.

***
Begitu teratur setiap ilmu yang diberi. Siap praktikal lagi. Paraktikal nye camni. Pakcik tu anggap meja empat segi kat dalam umah kami tu kaabah.  Die mule la tunjuk kat cq care sebenar.  Pastu die suruh cq pulak buat.  Amek kau..time tu jugak kene..mase tu tak piker malu dah.  Bende ni takboleh memaen. Kene series, takut salah .  Alhamdulillah even agak pening jugak. siap pakcik tu suruh cq  bayangkan kat sini sudut nak mule tawaf.  Setiap sudut kaabah ade bacaannye.  Tak cukup lagi cq pun search lah ke tenet. Tengok cane praktikal sebenar ketika bertawaf.  Alhamdulillah syukur ALLAH mudahkan. Ayah cq pulak pening cane nak pakai ihram. Then ape lagi.  Segalanya di hujung jari. U-tube lah jawapannya.  Mudahkan it sekarang. 

 

                                                                              ***

10 jun kami bertolak.  Banyak doa di pesan dari sahabat di Malaysia. Ade yang mintak temukan jodoh. Ade yang mintak dikurniakan zuriat. Ade yang mintak perkahwinan bhgia dunie akhirat. Cq cube ingat sume doa kalian. 

madinah

***
Hari pertama. Jam 2lebih pagi waktu madinah kami sampai.  Usai kami check in. kami siap untuk ke masjid nabawi. Excited rasenye nak jenguk masjid yang selame tengok kat tb je. MASJID NABAWI.  Tersentuh hati, tatkala cq keluar je dari pintu hotel tu. Cq terkejut dengan budaya masyarakat arab sane.  Bergegas, berkejar sume ade bile mereka dengar je azan subuh. Kalau kat Malaysia??

***
Masjid nabawi ni boleh tahan jugak kawalannye.  Bagi wanita kene beratur panjang b4 nak masuk ke dalam masjid tu.  Mungkin kalau datang awal tak beratur camni.  Siap penjaga pintu tu cek, raba satu badan. Sedikit info. Kalau nak masuk masjid nabawi ni diorang tak bagi bawak kamera pon. Maybe mereka nak jaga privacy masjid tu kot. Tapi ade je orang yang bawak.  Termasukla cq.  Hehehe.

***
Empat hari di madinah.  Kalian nak tahu. Suhu kat sane sangat panas mase tu.  40’c rasenye. Kalau taksilap cq lah.  Abes bibir kering. Pecah.  We back to hikmah.  Mungkin ALLAH sengaja beri cuaca panas agar umatnye tak sia sia waktu dengan bercakap perkare tak elok kan. 
Waktu zohor tibe. Terasa lemahnye diri. Ibarat matahari sejengkal je. Cuaca ya rabbi. Rasenye kalau berkaki ayam. Memang la abes kaki melecur . Tapi tidak. Cq kene sedar kat padang mahsyar nanti lagi pulak panasnye.  Baru panas camtu cq tak tahan ni kan pulak di padang masyar nanti..tapi nak tahu masuk je ke masjid. Cq n mak terus je minum air zamzam. Terase hilang panas yang kami rase tadi.  KebesaranMU ya ALLAH!!
nampak tak orang beratur tu??tula pintu wanita nak masuk masjid nabawi

***
RAUDHAH kami lawati. Alhamdulillah 4kali kali kami lawat. Sempat kami berdoa dan solat sunat.  Ya ALLAH begitu kagum cq lihat kesungguhan setiap inci umat yang berada dalam raudhah tu.  Sebelum masuk kene beratur. Ni bukan beratur lagi dah. Da duduk dah.  Ramai sangat.  Ruang tunggu besar, tapi ruangan raudah hanye kecil je ruangannye.  Disitulah adenye maqam nabi s.aw. dan sebelah nye maqam puterinya Fatimah.  Kat raudah tu ade penjage jugak.  Ramai betul penjaga.  Yang rase bestnye bile tibe je giliran kami orang Malaysia masuk ke raudhah. Penjage tu punye la lembut bagi arahan. Die cakap camni..macuk ibuk, macuk ibuk…hehe. Kelakar je.  Setahu nye.  Penjaga ni agar kasar sikit bile giliran orang iran nak masuk.  See..kita orang Malaysia terkenal dengan sikap lemah lembut.  Kalau nak tahu masyarakt arab sane lebih gemar amik orang gaji orang Indonesia ataupun Malaysia.  Masuk je ruanga raudah.  Dalam keadaan orang berebut-rebut cq, mak n jemaah lain berdoa n solat sunat jugak dalam tu.  Ade tu sampai cq terpisah dengan mak.  YaALLAH berdebar n takut cq.  Cq berdoa mase tu biar ALLAH pertemukan cq dgn mak.  Alhamdulillah syukur bile tengok tak lame tu cq nampak mak.
cakap la apepon. Hatta terdetik di hati nak apeape.  Taklame tu memangla dapat.  Buktinye mase tu cq tetibe je ase nak makan daging. Ha dan2 time tu jugak ade pulak dalam buffet tu  daging. Hihi. Rezeki. 
~lain2~
….”mengeteh” dengan mak ayah di hotel….
…”sempat berjumpa dengan “sahabat” kat depan perkuburan baqi'. Then bawak jumpe mak ayah.
…beli cermin mate itam harge 10 riyal..panas kan..hehe.kelakar nye mak pun nak beli jugak. Comey je mak pakai spek itam.
..lawat masjid quba’ n solat disitu.
..ziarah ke ladang kurma n beli buah tangan sikit. Siap ade teh kurma percuma lagi.  Tapi mak ayh je rase. Cq tak..waa..rugi je.

nampak tong putih tu.ha tula tong air zam2.
Mekah.

Cuace berbeza sekali di mekah.  Sejuk je.  Hostel kami agak jauh sikit dengan masjidil haram..kami tak kesah asalkan dapt solat kat situ.
Kami meneruskan ibadat dan rukun umrah agar umrah kami yang wajib dapat disempurnakan.  Selesai je masuk kan beg ke bilk.  Kami terus ke ruang bawah untuk kerjakan rukun- rukun umrah tadi.  Subhanallah. Besar sungguh masjidil haram..ade 99 pintu tak silap.  Memang sesat kalau tak ingat mase pintu kite masuk tadi.
pintu utama untuk masuk ke masjidil haram

***
Kaabah yang selame ni tengok dalam gambar. Akhirnye betul2 di depan mate.  Sume umat khusyuk beribadat.  Lepas je tawaf kami solat sunat tawaf.  Kebetulan waktu tu tengahari.. cq da pikr da. Mesti panas waktu nak sujud nanti. tengok ruangan solat untuk wanita dah penuh, so teruskan jelah di atas simen je.  Piker panas. Rupenye ya arabbi sangat sejuk.  Memang tak jangka!! Ingat lagi mase
Waktu sa’i..memang cq n mak ayah betul2 memahami perjuangan siti hajar. Subhanallah. Baru terase penatnye. Lemahnye diri cq rase mase tu.  Baru ibadat buat sikit da mengeluh.  Tetap teruskan sehingga habes rukun umrah. Umrah pertama umrah yang wajib. Lepastu sesape yang umrah sebanyak 7 kali da dikire satu haji.

***

Sempat jugak kami melawat ladang unta. Susu unta memang baek untuk kesihatan.  Sedap susunye. Lepas je peniaga tu perah susu unta. Kami pon ape lagi beli lah. 5 riyal je sebotol. Rasenye suam je.  Rase lemak sikit. 
beli je.terus minum kat situ jugak
 

***
disebabkan ruangan solat dah dipenuhi orang iran yang berbaju itam tu. cq dengan mak ayah solat sunat di atas simen.nampak panas tapi sejuk. even tengahari.
Tak jugak lepaskan peluang pergi ke jabal rahmah.  Haa.. kat sini cq memang takleh lupe.  Sempat jugak bergaduh dengan mamat arab sane.  Nak tahu kenape? Naek je ke jabal rahmah tadi. Kami lalu tangga. Tak sampai lg puncak jabal tu, si mamat arab tu saje suruh ayah cq beli serban die jual, siap letak serban tu atas kepala ayah cq. Nak bagi marker pen die. Then die nak amek gambar.  Pesanan cq.  Jangan terpedaya tau kalau ade orang macam tu.. nanti die suruh kite beli secara paksaan.  Macam markerpen tadi.. kan biase ade orang nak tulis name kt batu di puncak jabal rahmah tu..ape lagi si mamat arab tu piker cq taktahu. Kesimpulannye. Serban+marker+amek gambar=beratus riyal kene bayar.  Tap cq bergaduh dengan si mamat tadi..siap mamat tadi bengang die tolak tangan cq..menggigil cq mase tu.. tapi entah mane datangnye berani tadi..cq tetap halang jugak mamat tadi nak amek gambar ayah pakai serban yang di pakse pakai tadi..marker pen die cq campak ke bawah..geram2..so duet ayah selamat.hehe..bukan ape cq sendiri dah ade kamera kenapa nak gune kamera die pulak.  Then. Cq n mak ayh berdoa di jabal tadi pastu cepat turun.  Kat ruangan tangga tu penuh dengan orang kudung minta sedekah.  Mase tu cq memang niat sangat nak tahu betul ke diorang ni betul2 tak de tangan. Ya ALLAH Cq turun je ternampak sorang budak kecik ni die masukkan tangan dalam baju. Look real kudung tapi sebenanye tak..mungkin budak tu kene upah kan..macam2…mungkin tak sume peminta sedekah camtu. Tapi hati2!!

~lain2~                                                              
…..cq punye duet kene seluk (dicuri)..sebaek ic tak bawak n duet pon tak banyak…
…..lucunye ayah nye selipar hilang.terpakse beli baru..hostel pon terlupe kat mane..lepas ayah istighfar baru terjumpe..
...mase sai' cq terpisah dengan ayah waktu ayah kene berlari2 anak (wanita tak wajib)
sekarang hotel yang tinggi tu dah dirobohkan



~ketahuilah sebaik- baik pengembaraan adalah berkembara di due tempat iaitu mekah dan madinah~

Labels:


Photobucket
OLDER POST | NEWER POST