Photobucket
Dream High
click on the dropdown menu to navigate through this blog

Photobucket
tidak semudah itu
Thursday, April 26, 2012 ★ 9:29 AM │ (0) comment here





buktikan sayang kamu dengan perbuatan bukan percakapan ' i luv u'


pasti amat kecewa bila si gadis terima pesanan bahawa 'saya tak perlu hubungan sebelum menikah'..oke, begini. korang cube bayangkan bile perbuatan nye memang tak same dengan percakapan nye..tolonglah, kalau kamu si lelaki belum bersedia, takde matlamat nak memiliki si gadis tu, jangan sesekali nak cube try and error dengan si gadis ye. oke, cq sendiri berani kata,  perempuan memang mudah tercair dengan perkataan sayang kamu tu wahai lelaki.  jadi,                                                        

                                                 

Wahbah Zuhaili pula mengatakan bahawa pinangan (khitbah­) adalah pernyataan seorang lelaki kepada seorang perempuan bahawasanya ia ingin menikahinya, baik langsung kepada perempuan tersebut maupun kepada walinya. Penyampaian maksud ini boleh secara langsung ataupun dengan perwakilan wali.lihat, bile lelaki dah terluah isi hati nya pada si gadis tu, nak ikut fiqh memang lah dah dikira bertunang.  tapi normal, adat sekarang pulak terlebih dari yang fiqh nye kan.  

oke, kisah ni pulak tentang si gadis ni.  die keliru dengan diri nya.  begini, die 
terpikir pasangan belum nikahnye tidak setaraf dengan pendidikan gadis tadi.baiklah,  dulu cq ade tertonton halaqah. ustaz tu kate camni,  biarlah setinggi mane pon gadis tu belajar, tapi gadis tu kene ingat bile kamu masuk je ke rumah, ketua kamu adalh suami kamu.  belajar lah setinggi mane pon, isteri tetap jatuh tempat kedua bile masuk je di rumah.  jadi, ape nak dibanggakan,. ha, tapi janganla lelaki tu nak mengikis duet isteri kamu,  haram duet isteri bile diguna oleh suami tanpa keizinan isteri.



seterusnye pulak pasal ni.  perkara ni memang kekadang lelaki terlepas pandang.  sibuk duk mengahapal lafaz akuterimanikahnya.........pastu abih je akad. langsung tak hingat dunia dah. solat nikah tah kemane. ohh cik cik abang due rakaat je bang. bukan 20 rakaat. ke belum hapal niatnye.ni niatnye         
     

      

 “Usolli sunnatal ‘ursi rak’ataini lillahi Ta’ala. AllahuAkbar”                                         rakaat pertama: Membaca surah Al-Faatihah dan surah Al-Kafiruun          

rakaat kedua    :   Membaca surah Al-Faatihah dan surah Al-Ikhlas                   


perkahwinan menuntut kite sentiasa mengenali pasangan setiap hari

kisah lain.  naik menyampah bile si lelaki duk sibuk nak merendah2 kan kami kaum wanita.  kamu tak patut kate alahai perempuan sekarang bile pendidikan tinggi, kene lagi lah tinggi hantarannye.  kolotnye pemkiran camtu.  kamu sape nak menyamakan nilai matawang dan harta benda.  ingat ye. even setinggi mane pun hantaran atau mas kahwin diberikan pada wanita tu, tak kan tercalar sedikit pon kesempurnaan keperibadian wanita. dan serendah mane pon hantaran atau mas kahwin tu sedikit pon tak mungkin dapat mencacat cela kan akhlak wanita tu


Labels:


OLDER POST | NEWER POST
Pieces Of Me
meet the big beauty boss


I am Cik Qaseh and this is my blog, it's mine.
In this very little space from the World Wide Web,
this could be the only place where in i can have my freedom to express myself,
rant whenever i wanted to.
Thanks !
my Facebook
my Blogspot Profile


Tagboard
leave your message here and i'll pay you a visit later


credit: cherubicain & cik Cahaya

tidak semudah itu
Thursday, April 26, 2012 ★ 9:29 AM │ (0) angels





buktikan sayang kamu dengan perbuatan bukan percakapan ' i luv u'


pasti amat kecewa bila si gadis terima pesanan bahawa 'saya tak perlu hubungan sebelum menikah'..oke, begini. korang cube bayangkan bile perbuatan nye memang tak same dengan percakapan nye..tolonglah, kalau kamu si lelaki belum bersedia, takde matlamat nak memiliki si gadis tu, jangan sesekali nak cube try and error dengan si gadis ye. oke, cq sendiri berani kata,  perempuan memang mudah tercair dengan perkataan sayang kamu tu wahai lelaki.  jadi,                                                        

                                                 

Wahbah Zuhaili pula mengatakan bahawa pinangan (khitbah­) adalah pernyataan seorang lelaki kepada seorang perempuan bahawasanya ia ingin menikahinya, baik langsung kepada perempuan tersebut maupun kepada walinya. Penyampaian maksud ini boleh secara langsung ataupun dengan perwakilan wali.lihat, bile lelaki dah terluah isi hati nya pada si gadis tu, nak ikut fiqh memang lah dah dikira bertunang.  tapi normal, adat sekarang pulak terlebih dari yang fiqh nye kan.  

oke, kisah ni pulak tentang si gadis ni.  die keliru dengan diri nya.  begini, die 
terpikir pasangan belum nikahnye tidak setaraf dengan pendidikan gadis tadi.baiklah,  dulu cq ade tertonton halaqah. ustaz tu kate camni,  biarlah setinggi mane pon gadis tu belajar, tapi gadis tu kene ingat bile kamu masuk je ke rumah, ketua kamu adalh suami kamu.  belajar lah setinggi mane pon, isteri tetap jatuh tempat kedua bile masuk je di rumah.  jadi, ape nak dibanggakan,. ha, tapi janganla lelaki tu nak mengikis duet isteri kamu,  haram duet isteri bile diguna oleh suami tanpa keizinan isteri.



seterusnye pulak pasal ni.  perkara ni memang kekadang lelaki terlepas pandang.  sibuk duk mengahapal lafaz akuterimanikahnya.........pastu abih je akad. langsung tak hingat dunia dah. solat nikah tah kemane. ohh cik cik abang due rakaat je bang. bukan 20 rakaat. ke belum hapal niatnye.ni niatnye         
     

      

 “Usolli sunnatal ‘ursi rak’ataini lillahi Ta’ala. AllahuAkbar”                                         rakaat pertama: Membaca surah Al-Faatihah dan surah Al-Kafiruun          

rakaat kedua    :   Membaca surah Al-Faatihah dan surah Al-Ikhlas                   


perkahwinan menuntut kite sentiasa mengenali pasangan setiap hari

kisah lain.  naik menyampah bile si lelaki duk sibuk nak merendah2 kan kami kaum wanita.  kamu tak patut kate alahai perempuan sekarang bile pendidikan tinggi, kene lagi lah tinggi hantarannye.  kolotnye pemkiran camtu.  kamu sape nak menyamakan nilai matawang dan harta benda.  ingat ye. even setinggi mane pun hantaran atau mas kahwin diberikan pada wanita tu, tak kan tercalar sedikit pon kesempurnaan keperibadian wanita. dan serendah mane pon hantaran atau mas kahwin tu sedikit pon tak mungkin dapat mencacat cela kan akhlak wanita tu


Labels:


Photobucket
OLDER POST | NEWER POST